Diana Kennedy - królowa meksykańskiej kuchni
reż. Elizabeth Carroll / USA / 2019 / 72 min. / polska premiera
Sekcja: Sztuka
TWÓRCY
Reżyseria: Elizabeth Carroll
Zdjęcia: Paul Mailman, Andrei Zakow
Montaż: Paul Lovelace, Jordan Schulkin
Dźwięk: Christopher Schneider, Rob Ballingall, Owen Shearer
Muzyka: Dan Teicher, Graham Reynolds
Producenci/tki: Elizabeth Carroll, Dan Braun, David Koh, Gina Abatemarco
Produkcja: Honeywater Films, Submarine Deluxe
Właściciel praw: Dogwoof (świat), Submarine Entertainment (USA)
Język: angielski, hiszpański
OPIS
„Gotowanie może być bardzo terapeutyczne” mówi 92-letnia Diana Kennedy. Mimo bijącego od niej ciepła, daleko jej do stereotypu gotującej babci – jest uznaną szefową kuchni, autorką wielu programów telewizyjnych i książek kucharskich. Nie traci wigoru i sił do pracy, dzieląc się swoim ogromnym doświadczeniem. Diana poświęciła życie badaniu kuchni Meksyku, gdzie od ponad 50 lat mieszka na ekologicznej farmie. Elizabeth Carroll, reżyserce dokumentu, udaje się nie tylko stworzyć portret charyzmatycznej kobiety, która podsumowuje swoje życie i dorobek, ale także zapytać czy osoba z zewnątrz może naprawdę poznać inną kulturę oraz poruszyć kwestię związków jedzenia i medium filmowego. „Chcecie tworzyć dania, które robiły wasze babcie?” – Kennedy pyta młodych szefów i szefowe kuchni – „Trzeba było je nagrać gdy gotują!”. (Michał Matuszewski)
Partner:

FESTIWALE I NAGRODY
SXSW (Nagroda Specjalna Jury), Hot Docs Toronto, Tallinn Black Nights Film Festival, Melbourne International Film Festival, DOC NYC, DocAviv, Woodstock Film Festival, Sydney Film Festival, Melbourne International Film Festival, Raindance Film Festival
ELIZABETH CARROLL

Elizabeth Carroll studiowała film dokumentalny na Uniwersytecie San Francisco u nominowanego do Oscara® i poznanego już na festiwalu w Sundance Sama Greena. W 2013 roku założyła firmę Honeywater Films, aby produkować historie o jedzeniu. Jest reżyserką materiałów filmowych dla „The New York Times”. Żyje na nowojorskim Brooklynie.
GALERIA


